Bulut Teknolojisi Nedir?

20-11-2017 13:32
Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut Bilişim Nedir?


Sıkça duyulmaya başlayan bulut bilişim (cloud computing) kavramını herkesin anlayacağı bir dille açıklamaya çalışacağız. Öncelikle gelişen teknolojik yeniliklerin bilişim alanında ki süratli ilerleyişi, işlemlerimizin çoğunun artık sanal alemden yönlendirilmesini mümkün kıldı. Sanal alemde yapılan işlemlerin kırtasiye masraflarını ve dosya depolama, arşiv gibi hizmetleri ve maliyetleri ortadan kaldırdığını da söylemek durumundayız. Yani şirketler, eskisi gibi kalın dosya ve belgeleri arşiv odalarında saklamak zorunda değiller. Bunu imkanlı kılan teknoloji ise, bulut bilişim…

 

Başka bir anlatımla…

Bizim ihtiyacımız olan her türlü doküman ve dosyanın her yerden ulaşılabilir olmasını sağlayan bilgisayar anlamına geliyor. Tek bir sunucuda toplanan bilgi, belge, sunum, dosyaların internetin var olduğu her yerden ulaşılabilir olması anlamına geliyor. Bu sayede firmalar daha esnek bir yapıya sahip oluyorlar. Sadece firmalar için değil, kişisel veri ve belgelerin her yerden ulaşılabilir olmasını mümkün kılan bulut bilişim hizmetleri, hardisk ve harici taşıyıcılar gibi malzeme gereksinimlerinin ortadan kalkmasını sağlıyor.

 

 

Avantajı nedir?


Dosya saklama ve dosyalara ulaşım gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlayan bulut bilişim, hayatımıza giren akıllı teknolojilerin daha aktif ve verimli kullanılması mümkün kılıyor. Artık, sunum dosyalarının çantanızda, bilgisayarınızda veya harici bir diskte bulunmasına gerek yoktur. Bulut bilişim hizmetleri sayesinde, hiçbir cihaza bağımlı kalmadan istediğiniz doküman elinizin altındadır.

Google Dirve, Box.com, Microsoft Bulut gibi hizmetler, bulut bilişimin en iyi örnekleridir. Dosya ve veri kayıplarının ortadan kalkmasını mümkün kılan bulut bilişim, verilerinize kesintisiz olarak 7/24 ulaşabilmenizi sağlıyor. Üstelik bunun herhangi bir cihaza bağımlı şekilde söz konusu olmaması, bulut bilişimin en büyük özelliğini ifade ediyor.

Bulut bilişim hizmetlerine yatırım yapan firmalar, bu sistemi a’dan z’ye kendi bünyelerinde kurmaya kalkmaları büyük bir maliyet ve donanımsal gereksinimin karşılanmasını gerekli kılıyor. Bu nedenle bu hizmetten kiralama şeklinde yararlanılması, maliyetlerin daha kaldırılabilir olması açısından doğru bir davranış olacaktır.

Public Cloud veya Private Cloud diye ayrılan bilişim bulut hizmetleri, bilgilerin herkese açık olmasını sağladığı gibi, tam tersi bir şekilde yalnızca yetkili kişilerin ulaşabildikleri yapıya da sahip olmaktadır. Firma ve kişilerin daha esnek olmasını sağlayacak olan bulut bilişim, ücretli ve ücretsiz seçenekleriyle hayatı kolaylaştıran teknoloji arasında yerini çoktan aldı.

 

 

Bulut Sistemleri Nasıl Çalışır ?


Bu sistemler, web protokollerini kullanarak kullanıcı-sunucu temelli bir tabanda işlem gerçekleştirir. Bulut hesaplarına hemen hemen bütün bilgisayarlardan ve akıllı cihazlardan erişim sağlanabilir. Sunucu tabanlı bir uygulama sağlayan bulut sistemlerinde, bütün kullanıcılar uygulamalara erişebilir. Dosyalar ve veriler firmaların sunucularında saklanır, kullanıcılar ise kendilerine ait olan alana şifre ile ulaşarak dosya yükleyebilir veya mevcut dosyalarını düzenleyebilir.

 

 

Bulut Sistemleriyle Neler Yapılabilir?


Bulut sistemleri, yalnızca dosya depolamaya yaramaz. Bunun yanında birçok farklı işlevleri de vardır. Örneğin bulut hesabınıza yüklediğiniz bir dosyanın başkaları tarafından erişilebilir olmasını istiyorsanız, dosya için link oluşturabilirsiniz. Linki gönderdiğiniz kişiler dosyayı buradan cihazlarına indirebilirler.

Ayrıca bulut sistemlerinin hemen hemen tamamında ön izleme seçeneği olmaktadır. PDF, Word, Excel dosyaları bu sistemden okunabilir, ses ve video dosyaları düzenlenebilir. Bazı bulut sistemleri, altyapıları üzerinden sanal masaüstü hizmeti de sunmaktadır. Yani bu sistemleri bir masaüstü gibi düzenlemek ve kullanmak mümkündür. Bu imkan sayesinde bilgisayarda alan işgal edilmesi tamamen önlenebilmektedir.

 

Bulut Bilişim Çeşitleri


Public Cloud (Genel Bulut):


Genel Bulut sistemi ile kendi sisteminizi kurabilirsiniz. Üçüncü bir şirket üzerinden kiralayacağınız kaynaklar üzerine kurduğunuz teknolojiniz sayesinde elektronik postalarınıza para ödemeden çeşitli özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Public Cloud`da ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz. Küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçları karşılanmış oluyor.


Private Cloud (Özel Bulut):


Daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan firmaların tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Özel Bulut teknolojisini kullanan firmalara örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud sisteminde kurulan yapı özel olduğu için veriler ve bilgiler sizin kontrolünüzde olur.


Hybrid Cloud (Melez Bulut):


Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan, güvenliğin ve gizliliğin ön planda olduğu ve tedbirli davranmanın gerektiği yerlerde kullanılan teknolojidir. Şirketin hacmine göre değişkenlik gösterir. Küçük firmaların Public Cloud kullanması daha mantıklı olur. Veri ve bilgi depolama ihtiyaçları fazla olanlar ise bu sistemi kullanabilirler.


Community Cloud (Topluluk Bulut):


Çok fazla kullanılmayan Community Cloud, bulutun üzerinde alınan herhangi bir hizmetin birkaç şirket ile ortak kullanılması durumuna denmektedir. Firmalar topluluk bulut teknolojisini çok kullanmazlar ancak birden çok firması olan kişiler için ideal bulutlardan biridir.

Siz de şirketinizin veri ve bilgi kapasitesine göre dilediğiniz yerden dilediğiniz anda kullanabileceğiniz bulut sistemine sahip olabilirsiniz.

 

 


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.