Yeni Ölçeklenebilir Intel® Xeon® İşlemci Ailesi Geldi

24-11-2017 15:24
Yeni Ölçeklenebilir Intel® Xeon® İşlemci Ailesi Geldi

Intel'in bu on yıldaki en büyük veri merkezi lansmanı olarak söz ettiği etkinlik çerçevesinde şirket, ölçeklenebilir Intel® Xeon® işlemci ailesini tanıttı. Intel, bunların veri merkezi için en yüksek performanslı, en güvenilir ve çok yönlü işlemciler olduğunu ifade ediyor.
Yeni işlemciler hem kurumsal veri merkezlerini hem de bulut, ağ veya diğer servisler gibi servis sağlayıcılarını hedefliyor. Intel, yeni işlemcilerin yaklaşık yarısının bulut servis sağlayıcıları (CSP) tarafından satın alınacağını tahmin ediyor. Her durumda performans, güvenlik ve ölçeklenebilirlik bakımından büyük kazanımlarla avantaj sağlıyor.
Daha spesifik olarak Intel, yeni ölçeklenebilir Xeon işlemcileri kullanan tipik bir veri merkezinin performansta 1,65 kat kazanım, veri korumasında 2 kat kazanım ve VM iş hacminde 4,2 kat kazanım elde ederek toplam sahip olma maliyetini %65 oranında düşüreceğini ifade ediyor. Tüm bu kazanımlar önceki Xeon nesliyle kıyaslanmaktadır.

Ölçeklenebilir Xeon

 

Yeni CPU markası


Marka açısından bakıldığında eski Intel® Xeon® E5 ve E7 serisi işlemcilerin yerini yeni ölçeklenebilir Intel® Xeon® işlemcilerin 4 seviyesi alıyor:

Bronze: 2 fiziksel soket ve CPU başına en fazla 4 çekirdekle giriş seviyesi.

Silver: Daha fazla çekirdek, turbo ve hyperthreading gibi seçilmiş özellikler ekleyen orta seviye.

Gold: 4 soket desteği, CPU başına en fazla 22 çekirdek ve 3 adede kadar UPI (soketler arası) bağlantısıyla yine bir orta seviye.

Platinum: En fazla 8 soket ve CPU başına 28 adede kadar çekirdeği destekleyen yüksek performans seviyesi.

Yıllardır ilk kez model numaraları da değişiyor. Bronze, Silver, Gold ve Platinum katmanları sırasıyla 3100, 4100, 6100 ve 8100 serisi olarak bilinecek. Her numaradaki "1" sayısı sürüm numarasıdır ve E5 ve E7 serilerindeki V.x unvanının yerini almaktadır. Bu nedenle gelecek nesil 3200, 4200, 6200 ve 8200 serisi şeklinde adlandırılacaktır.

 

Entegre özellikler


Intel, yeni ölçeklenebilir Xeon işlemcilerin mimarisinin tamamen yeniden yapıldığını ve AI ile analizler, yeni 5G ağlar ve hibrit bulut kurulumları gibi günümüzün çok çeşitli iş yükleri için baştan tasarlandığını belirtiyor.
Bu yeniden tasarlama sürecinin temel bir özelliği de işlemcinin mikro mimarisi. Intel eski Halka mimarisini çekirdekler ve bellek, PCIe* ve diğer bileşenler arasında daha doğrudan bir veri yolu oluşturan yeni bir Mesh mimarisiyle değiştirdi.
Yeni ölçeklenebilir Intel Xeon işlemci ailesine birkaç entegre özellik de eklendi. Bu avantajlar arasında şunlar yer alır:

Quick Assist Teknolojisi: Toplu şifreleme, açık anahtar şifreleme ve sıkıştırma gibi işlevleri hızlandırabilen entegre bir donanım hızlandırıcı.

AVX-512: Bazı güvenlik şifreleme algoritmaları dahil olmak üzere bilgi işlem yoğun iş yükleri için performansı hızlandırır. Böylece döngü başına daha fazla iş elde edilir, gecikme ve giderler en aza indirilir.

VMD(Volume Management Device): Solid state sürücülerde (SSD) PCIe*/NVMe* yönetimini iyileştirmek için tasarlanan yeni bir teknolojidir.

 

Halihazırda sahada


İşlemciler kısa süre önce piyasaya sunulmuş olsa da Intel yaklaşık bir yıl önce seçilmiş müşterileri için bir erken teslimat programı başlattı.
Bu sayede yaklaşık 500.000 yeni ölçeklenebilir Xeon işlemci halihazırda 30'dan fazla kullanıcı kuruluşu ve servis sağlayıcısı tarafından satın alındı. Satın alan kuruluşlar arasında AT&T, Google, Thomson Reuters ve Montefiore Health System yer alıyor.
Ürünü önceden test eden kullanıcıların bazıları etkileyici sonuçlar aldığını bildirdi. Ürünün duyurulması sırasında Google'ın platformlardan sorumlu başkan yardımcısı Bart Sano, şirketinin önceki platformlara kıyasla yüzde 40 performans artışı elde ettiğini dile getirdi. AT&T'nin stratejilerden sorumlu üst düzey yöneticisi John Donovan, şirketinin performans kazanımının yaklaşık yüzde 30 olduğunu ve bu sayede toplam sahip olma maliyetinin yüzde 25 azaldığını ifade etti.
Intel iş ortakları da yeni ölçeklenebilir Xeon işlemcilerle çalışıyor. Sonuç: Ericsson, Huawei, IBM, SAP ve Tencent gibi iş ortaklarımız performans konusunda 58 yeni dünya rekoru kırdı. Intel, şu anda iş ortaklarının yeni işlemcileri kullanan 480'den fazla sistem planladıklarını belirtti.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.